22 лютого 2022

День рідної мови

21 лютого ліцеїсти святкували День рідної мови.

Учні ще раз пригадали історію Міжнародного свята. Вони знайшли багато-пребагато цікавинок про свою солов'їну мову. Ліцеїсти ще раз переконалися в тому, наскільки слово – сильна зброя, навіть якщо воно службове. Підставляючи частку «навіть» у речення «Я сказав, що люблю тебе», дивувалися зміні значень сказаного і пересвідчилися в синтаксичній гнучкості і неоднозначності.

Але найбільше ліцеїсти були вражені знайомством з чат-ботом бабою Катрею. Детальніше: mailto:https://t.me/KatryaBot. «Баба Катря – це цікава жінка: Вона активна, дотепна, любить рейви і подорожі. І, звісно ж, українську мову!» – переконалися учні 8-11 класів у правдивості слів творців чат-бота, який навчає правильних наголосів в українській мові. Наголос в українській мові немає фіксованого принципу чи послідовної логіки наголошування, проте саме це, за думкою авторки Марічки Штирбулової, надає українській мові унікального, особливого звучання. «Баба Катря» показує різні слова, а користувач має обрати з двох варіантів наголосу  правильний. Чат-бот підказує, як краще завчити ті чи інші слова, та всіляко мотивує до подальшого навчання»

Насамкінець зауважимо, що українська мова успішно розвиваються в наш час. Доказом цього є не тільки нова редакція правопису, а й поява нових прислівників, , які вже трапляються в мовленні, але ще не встигли потрапити в нормативні словники. Наприклад: цьогоріч, минулоріч, цілоріч, цьогоріч, тогоріч. Говорімо правильно! І нехай наше мовлення стає щораз влучнішим, виразнішим, лаконічнішим.







Немає коментарів:

Дописати коментар